Poslední den, kdy máme půjčené auto, jedeme hned ráno do hlavního města Funchalu na tržnici. Napůl rybí, zdálky vonící, napůl na všechno možné.
Ryby byly úžasné. Obrovské kusy tuňáků o průměru i 40 cm, hlubinné espády (resp. ryby, ze kterých toto tradiční jídlo připravují)1. Byly černé, metr a půl dlouhé, slušně zubaté a s ohromnýma očima. Asi holky nemají dva kilometry pod hladinou moc světla.
Nerybí část tržnice nabízela zeleninu, ovoce, kytky, domácí perníky, bábovky (dva druhy jsme koupili a byly vynikající), krajky a vyšívané všechno možné. A taky čerstvě lisovaný nápoj z cukrové třtiny. S trochou limetky skvělý...
1 Doma zjištěno, že tou rybou je tkaničnice tmavá. Nežije dva kilometry pod hladinou, ale jen kilometr. Navíc v noci vystupuje k hladině a rybáři ji v pohodě loví na jen poněkud delší udice.
Žádné komentáře:
Okomentovat